Hamburgerbröd

Till hemmagjorda hamburgare ska det ju självklart vara egenbakade hamburgerbröd. Det här receptet blir åtta stycken bröd.
 

2,75 dl vatten
0,5 dl mjölk
2,4g torrjäst
35g socker
525g vetemjöl special
1 tsk salt
35g smör
1 uppvispat ägg
Sesamfrön
 
Värm vatten, mjölk och smör fingervarmt. Blanda mjöl, salt, socker och jäst. Tillsätt vätskan och ägget. Knåda eller kör i assistent ca 10 minuter. Degen kommer att vara ganska kladdig, det ska den vara. Täck över bunken med platsfolie och jäs till dubbel storlek (1-2 timmar). 
 
Häll ut degen på ett bord och dela den i åtta lika stora delar. Forma varje del till en boll och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dom lite. Är degen för kladdig kan du blöta händerna lite innan du rullar. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek igen. 
 
Pensla försiktigt med vatten och strö på sesamfrön. Låt torka till några minuter. Grädda på 200 grader i 15 minuter eller tills bröden blivit gyllenbruna. Låt dom sedan svalna på galler under bakduk.

Tillbehör till hamburgare

Hamburgerdressing och Coleslaw
 
Dressing

2 dl creme fraiche
4 msk chilisås eller ketchup
4 msk bostongurka
 
 
Coleslaw

70g strimlad vitkål
40g grovt riven morot
2 dl creme fraiche
1 dl turkisk yoghurt
3 msk majonnäs
Salt 
Peppar

Trifle med lingonkola

På söndagar är det alltid dessert efter maten hos oss, dagens blev en sötsyrlig trifel.
 

0,5 dl grädde
0,5 dl socker
0,5 dl sirap
0,5 dl lingon
2 dl turkisk yoghurt
2 tsk vaniljsocker
3 digestivekex
 
Blanda socker, grädde och sirap i en kastrull. Koka upp och låt koka 5-10 minuter, tills det blivit en seg kolasås. Tillsätt lingonen och låt kolan svalna. Blanda turkisk yoghurt med vaniljsocker. Smula digestivekexen. Varva digestive, lingonkola och yoghurt i dessertglas. Dekorera med lite digestivesmulor och lingon

Lax med potatispaket

Receptet är för två personer
 
 
350g lax
200g delikatesspotatis
150g morot
100g grön sparris
50g smör
Dill
 
Koka klart potatis, morot och sparris i kastrull. Blanda smöret med salt och dill efter smak. Skär upp potatis, morot och sparris i mindre bitar. Fördela allt i två foliepaket. Lägg över en klick dillsmör och tryck ihop paketen. Ställ in i ugnen i 200 grader ca. fem minuter så att smöret smälter. 
 
Krydda laxen med citronpeppar och stek 3-4 minuter på varje sida på medelhög värme.
 
Kall sås
2 dl creme fraiche
1 msk majonnäs
Salt
Dill
Dragon
Persilja
Några droppar citron
 
Blanda i örter och citron efter egen smak :)

Fisksoppa

 
Nu när hösten är här är det riktigt gott att värma sig med en härlig soppa. Här kommer ett recept på en krämig fisksoppa som passar en ruggig hösteftermiddag. Jag använder alltd färsk fisk i mina recept för jag tycker det blir mycket godare. 
 

Soppan räcker till 2-3 personer
 

250g torsk
200g lax
3 dl vatten
 
130g morot
2 fiskbuljongtärningar
 
5 dl mjölk
2 dl grädde
 
250g kokt potatis
150g gröna ärtor
 
Salt
Peppar
Dill
 
Skär fisken i mindre bitar och låt sjuda i 5-10 minuter. Ta upp fisken ur vattnet. Skär moroten i slantar och lägg ner den i buljongen som bildats tillsammans med fiskbuljontärningar. Låt koka ca 15 minuter under lock. Späd med mjölk och grädde, koka upp och red av till önskad tjocklek. Skiva potatisen och lägg i tillsammans med ärtor och dill. Salta och peppra efter smak. Låt soppan småputtra ca 10 minuter. Tillsätt fisken. Servera med nybakat bröd.
 
Smaklig måltid! :)
RSS 2.0