Äpplepaj med vaniljsås

Paj
175g smör
180g vetemjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver
1 krm salt
1 tsk vaniljsocker
2-3 äpplen
Socker
Kanel
Smält smöret. Blanda ner mjöl, socker, bakpulver, vaniljsocker och salt i det smälta smöret. Rör ihop till en deg (den blir ganska lös). Tryck ut i en ugnsform.
Skala och tärna äpplena. Lägg de i en bunke eller plastpåse och strö över socker och kanel. Rör ihop tills alla äpplebitar är täckta. Fördela äpplena på pajdegen. Grädda i 225 grader 20-25 minuter.
Vaniljsås
2 vaniljstänger
4 dl grädde
4 dl mjölk
8 äggulor
2 dl socker
2 dl maizena
Skrapa ur fröna ur vaniljstängerna och koka upp både frön och stänger med gräddmjölken. Ställ åt sidan 10-15 minuter. Vispa ihop socker, äggulor och maizena.
Koka upp gräddmjölken igen och sila sedan bort stängerna. Rör ner äggblandningen i gräddmjölken och sjud under omrörning tills den tjocknar. Den får INTE koka. Häll upp i tillbringare/såskanna och ställ i kyl. Den är godast dagen efter man gjort den. :)

Kommentarer
Trackback