Äpplepaj med vaniljsås

Paj
175g smör
180g vetemjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver
1 krm salt
1 tsk vaniljsocker
2-3 äpplen
Socker
Kanel
Smält smöret. Blanda ner mjöl, socker, bakpulver, vaniljsocker och salt i det smälta smöret. Rör ihop till en deg (den blir ganska lös). Tryck ut i en ugnsform.
Skala och tärna äpplena. Lägg de i en bunke eller plastpåse och strö över socker och kanel. Rör ihop tills alla äpplebitar är täckta. Fördela äpplena på pajdegen. Grädda i 225 grader 20-25 minuter.
Vaniljsås
2 vaniljstänger
4 dl grädde
4 dl mjölk
8 äggulor
2 dl socker
2 dl maizena
Skrapa ur fröna ur vaniljstängerna och koka upp både frön och stänger med gräddmjölken. Ställ åt sidan 10-15 minuter. Vispa ihop socker, äggulor och maizena.
Koka upp gräddmjölken igen och sila sedan bort stängerna. Rör ner äggblandningen i gräddmjölken och sjud under omrörning tills den tjocknar. Den får INTE koka. Häll upp i tillbringare/såskanna och ställ i kyl. Den är godast dagen efter man gjort den. :)
Tagliatelle med kasslersås

300g kassler
45g soltorkade tomater
80g champinjoner
3 dl grädde
4 dl mjölk
Salt
Kalvfond
Finhacka tomaterna och skiva champinjonerna. Fräs ihop i stekpanna. Tärna kasslern och stek den tillsammans med tomater och champinjoner. Häll över allt i en större kastrull och slå på grädde och mjölk. Låt koka en stund, smaka av med salt och kalvfond och red till önskad tjocklek. Servera med pasta eller ris :)
Saffranslängd med vit choklad

50g jäst
100g smör
2,5 dl mjölk
1 paket saffran
0,25 tsk salt
1 dl socker
390g vetemjöl
Fyllning
Smör
100g riven vit choklad
Socker
Ägg
Pärlsocker
Smula jästen i en bunke. Värm smör, mjölk och saffran fingervarmt. Häll över jästen och rör ihop. Blanda i salt, socker och mjöl. Knåda till en smidig deg. Jäs under bakduk 30 minuter.
Kavla ut degen till en platta (precis som när man bakar kanelbullar), bred på smör och strö över socker och vit choklad. Vik ihop till en längd. Jäs under bakduk 30 minuter. Pensla med ägg och strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen på 175 grader 25-30 minuter.
Smörgåstårta med tonfisk och räkor

Denna är 12 bitar
36 skivor vitt formbröd
Tonfiskröra:
500g creme fraiche
250g tonfisk
Sweet chilisås efter smak
Räkröra:
500g creme fraiche
1 dl majonnäs
500g räkor (med skal)
4-5 kokta hackade ägg
20g hackad dill
Salt
Sätt ihop och dekorera som du vill :)
Thaigryta med ris

500g kycklingfilé
1 burk (400 ml) kokosmjölk
1 dl creme fraiche
4 tsk röd currypasta
50g gul paprika
50g röd paprika
100g vattenkastanjer
100g bambuskott
Salt
Stek kycklingen tills den fått lite färg. Häll över den i en kastrull och fräs ihop med currypastan. Häll på kokosmjölk, creme fraiche, paprika, vattenkastanjer och bambuskott. Koka ihop 15-20 minuter. Smaka av, salta och tillsätt ev. mer currypasta. Servera med ris.
Fläskfilé Africana

Skiva upp fläskfilén och vänd i mjöl, stek.
Currysås
1 bit paprika
½ gul lök
2 msk curry
1-2 dl grädde
3 msk mango chutney
Spad från en burk mandariner (300g)
Salt
Fräs lök, paprika och curry. Slå på mandarinspad och låt putta en stund. Späd med grädde och klicka i mango chutney. Salta och smaka av. Tillsätt ev. mer curry eller mango chutney.
Servera med ris, jordnötter, banan och mandarinklyftor :)