Tacopaj

Väldigt enkelt och väldigt gott!
Pajdeg
100g margarin
180g vetemjöl
2 msk kallt vatten
Fyllning
300g köttfärs
1 påse tacokrydda
3 dl creme fraiche
1,5 dl tacosås
2 dl riven ost
Gör pajdegen och tryck ut i en ugnsfast form. Ställ kallt i 10 minuter. Förgrädda sedan pajskalet i 200 grader i 15 minuter. Stek köttfärs med tacokrydda. Blanda creme fraiche, tacosås och ost i en bunke.
Bred ut köttfärsen i pajskalet och häll över creme fraicheröran. Ställ in i ugnen på 200 grader i 20-25 minuter.
Flämtande Uttern

3 dl ris
2 grillade kycklingklubbor
½ paprika
3 tsk curry
4 dl grädde
5 msk mango chutney
½ dl jordnötter
Koka riset och fördela i en ugnsfast form. Dela kycklingen i bitar och sprid ut över riset. Hacka paprikan och blanda ihop i en bunke tillsammans med grädde, curry och mango chutney. Häll såsen över riset och kycklingen. Strö över jordnötter. Ställ i ugnen på 225 grader ca. 20 minuter.
Kycklingenchiladas

500g kycklingfilé
1 rödlök
1 burk cremé fraiche paprika chili
1 tsk sambal oelek
Salt
8 tortilla bröd
150g riven ost
Skiva löken tunt och tärna kycklingen. Fräs löken i en stekpanna och häll över i en kastrull. Bryn kycklingen och lägg i den i kastrullen men löken. Salta. Häll på cremé fraiche och sambal oelek. Låt koka ihop några minuter. Dela upp röran på tortillabröden och vik ihop dom. För att få dom att inte öppna sig så stick i en tandpetare i skarven. Strö över ost och ställ in i ugnen på 200 grader i 20 minuter, tills osten blir bubblig.
Fikon/valnötsmarmelad

För att se om marmeladen är klar kan man göra ett marmeladprov. Lägg lite marmelad på en tallrik och ställ in i kylen några minuter, kan man dra en sked genom utan att den går ihop igen är den klar.
Ca. 1 kg marmelad
400g torkad fikon
110g råsocker
65g farinsocker
3 dl rött portvin
3 dl vatten
1½ msk citronsaft
100g valnötskärnor
½ tsk atamon konserveringsmedel
Finhacka fikonen och blanda i en kastrull tillsammans med socker, vatten, vin och citronsaft. Koka upp. Sjud sedan under lock 20-30 minuter. Rör om då och då. Gör marmeladprov emellanåt, har den inte blivit klar efter 40 minuter så tillsätt pektin (följ anvisningarna på pektinflaskan/påsen). Ta av från spisen och rör ner finhackade valnötskärnor och ½ tsk atamon. Häll upp på varma glasburkar och sätt på locket med en gång.
Frusen citroncheesecake

3 ägg
1,5 dl socker
3 tsk vaniljsocker
200g philadelphia
3 dl grädde
1 citron
12 digestivekex
50g smör
Smält smöret och smula i digestivekexen. blanda ihop till en smet. Platta ut i en smörad springform.
Separera äggen. Lägg gulorna i en bunke och vitorna i en annan. Häll i socker och vaniljsocker i bunken med gulorna.
Vispa vitorna till hårt skum.
Vispa gulorna och sockret ljust och pösigt. Blanda i citronskal och citronsaft från en citron. Vispa med låg hastighet ner philadelphiaosten.
Vispa grädden.
Rör ner grädden i äggulesmeten.
Vänd försiktigt ner äggvitorna. Häll smeten i springformen. Täck med platsfolie och frys i 5 timmar. Ta ut cheesecaken 10 minuter före servering.
Gulaschsoppa

300g fransyska av nöt
1,5 gul lök
3 morötter
1 dl burkpaprika
3 kokta potatisar
0,5 tsk malen kummin
1 tsk mejram
3 tsk paprikapulver
0,5 tsk chilipulver
2 vitlöksklyftor
Salt
3 msk tomatpure
1,5 dl finkrossade tomater med chili
1 liter vatten
2 köttbuljongtärningar
Skär morot och kött i mindre bitar. Skiva löken tunt. Bryn köttet i en stekpanna, salta och peppra. Fräs lök och morot i en kastrull. Häll i det brynta köttet. Häll på tomatpure, vitlök och kryddorna. Fräs ihop ett par minuter. Häll på krossade tomater, vatten och buljontärningar. Koka på svag värme ca. 50 minuter, tills köttet blivit mört. Skiva den kokta potatisen och lägg i soppan. Servera med en klick creme fraiche och nybakat bröd.
Limpor
50g jäst
5 dl vatten
0,5 dl olja
120g grahamsmjöl
ca. 600g vetemjöl
1 tsk salt
ev. morot, aprikoser, russin eller annat gott
Blanda mjöl, jäst och salt i en bunke. Värm vatten och olja tills det är fingervarmt. Häll i bunken tillsammans med ev. smaksättning och knåda till en smidig deg. Täck bunken med platsfolie och låt jäsa 30 minuter.
Forma degen till två limpor och lägg på plåt med bakplåtspapper. Jäs under bakduk 30 minuter till.
Pensla med vatten.
Grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader 15-20 minuter.
Mango/lime marmelad

En sats blir ca. 600g färdig marmelad.
2 st mango
2 st lime
4 dl syltsocker
Skär mangon i små kuber o lägg i en kastrull. Riv skalet av en lime och blanda i tillsammans med saften från två lime. Låt det koka upp. Tillsätt syltsockret och koka i 2-3 minuter. Ta av från plattan och låt det svalna ca. 15 minuter. Ställ in glasburkar i ugnen på 50 grader i 10 minuter. Häll i marmeladen i dom ljumna burkarna och sätt på lock direkt. Ställ in i kyl.
Kycklingsoppa

250g kycklingfilé
50g sockerärtor
60g gul lök
80g morot
1,5 dl sopp pasta
1-2 msk curry
4 dl mjölk
2 dl grädde
2 dl vatten
2 msk kycklingfond
Salt
Koka klart pastan och ställ åt sidan. Skiva löken tunt, skär morot i mindre stavar, tärna kycklingen. Fräs ihop lök, morot och kyckling i en kastrull med curry. Häll på vatten och fond, låt småkoka 15-20 minuter. Späd med mjölk och grädde och koka upp. Red av soppan till önskad tjocklek. Låt småputtra ca. 10 minuter. Lägg i sockerärtor och pasta och låt det koka med några minuter.