Gulaschsoppa

300g fransyska av nöt
1,5 gul lök
3 morötter
1 dl burkpaprika
3 kokta potatisar
0,5 tsk malen kummin
1 tsk mejram
3 tsk paprikapulver
0,5 tsk chilipulver
2 vitlöksklyftor
Salt
3 msk tomatpure
1,5 dl finkrossade tomater med chili
1 liter vatten
2 köttbuljongtärningar
Skär morot och kött i mindre bitar. Skiva löken tunt. Bryn köttet i en stekpanna, salta och peppra. Fräs lök och morot i en kastrull. Häll i det brynta köttet. Häll på tomatpure, vitlök och kryddorna. Fräs ihop ett par minuter. Häll på krossade tomater, vatten och buljontärningar. Koka på svag värme ca. 50 minuter, tills köttet blivit mört. Skiva den kokta potatisen och lägg i soppan. Servera med en klick creme fraiche och nybakat bröd.
Limpor
50g jäst
5 dl vatten
0,5 dl olja
120g grahamsmjöl
ca. 600g vetemjöl
1 tsk salt
ev. morot, aprikoser, russin eller annat gott
Blanda mjöl, jäst och salt i en bunke. Värm vatten och olja tills det är fingervarmt. Häll i bunken tillsammans med ev. smaksättning och knåda till en smidig deg. Täck bunken med platsfolie och låt jäsa 30 minuter.
Forma degen till två limpor och lägg på plåt med bakplåtspapper. Jäs under bakduk 30 minuter till.
Pensla med vatten.
Grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader 15-20 minuter.

Kommentarer
Trackback