Fikon/valnötsmarmelad

För att se om marmeladen är klar kan man göra ett marmeladprov. Lägg lite marmelad på en tallrik och ställ in i kylen några minuter, kan man dra en sked genom utan att den går ihop igen är den klar. 
 
Ca. 1 kg marmelad
 
400g torkad fikon
110g råsocker
65g farinsocker
3 dl rött portvin
3 dl vatten
1½ msk citronsaft
100g valnötskärnor
½ tsk atamon konserveringsmedel
 
Finhacka fikonen och blanda i en kastrull tillsammans med socker, vatten, vin och citronsaft. Koka upp. Sjud sedan under lock 20-30 minuter. Rör om då och då. Gör marmeladprov emellanåt, har den inte blivit klar efter 40 minuter så tillsätt pektin (följ anvisningarna på pektinflaskan/påsen). Ta av från spisen och rör ner finhackade valnötskärnor och ½ tsk atamon. Häll upp på varma glasburkar och sätt på locket med en gång. 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0